What…?

America…tara tuturor posibilitatilor! Da, intr-adevar, acolo iti poti urma visele, fara sa fii restrans de birocratie. Totodata, este o tara plina de controverse. Am auzit de mai multe cazuri in care emigrantii, care locuiau ilegal in Statele Unite, s-au inscris la facultate, si-au luat carnet de conducere, au fost internati in spital, au inchiriat locuinte. Si totul a fost facut in conformitate cu legea americana. M-ma gandit cum ar fi fost in Romania, unde probabil nici nu poti sa treci strada daca nu esti cu toate actele in regula. Recunosc ca este o fraza cam exagerata, insa aici exista birocratie care restrage mult din libertati si din actiunile cetatenilor.

Acest articol isi propune sa arate cum este America, atunci cand este vorba despre legislatie. Intr-adevar este tara democratiei, insa in anumite state sunt interdictii foarte bizare si uimitoare. Nu imi pot imagina de unde provin acestea, insa imi imaginez ca au existat cazuri care au cerut o masura de urgenta. Astfel, s-au aprobat legi speciale, pentru anumite situatii.

De exemplu, in Alabama este ilegal sa porti o mustata falsa, care provoaca rasul in biserica sau poti fi acuzat cu moartea daca pui sare pe calea ferata. Daca locuiesti in Arkansas si esti mai violent, ia o foaie si un pix. Un barbat isi poate bate legal nevasta doar o data pe luna. De asemenea, fii atent si programeaza-ti cainele, pentru ca este interzis sa latre dupa ora 18.00, in caz contrar, probabil vor amenda patrupedul.

In Romania, in timpul comunismului, masinile erau restrictionate si, in functie de numarul de inmatriculare, puteau circula sau nu. Ei bine, Colorado nu are vreo legatura cu regimul comunist, insa a imprumutat putin din aceasta lege. Acolo fii atent daca detii masina neagra, pentru ca nu o poti conduce duminica. Probabil sunt iubitori de animale, pentru ca este ilegal sa maltratezi sobolani. Urmatoarea lege cred ca a fost aprobata de o femeie, pentru ca este interzis sa saruti o persoana de sex feminin in timp ce ea doarme.

Desi culorile Craciunului sunt verde si rosu, in Connecticut, in acea perioada a anului, trebuie sa folosesti doar luminite albe. De asemenea, se stie ca in America clientul este respectat si pus pe primul loc. Daca te duci la cosmetician si el fredoneaza, canta sau fluiera in timp ce se ocupa de tine, este dreptul tau sa il dai in judecata. Mai uimitor este faptul ca in instanta tu vei avea castig de cauza.

Mai sunt o sumedenie de alte legi ciudate, cu care va puteti delecta. Insa, atunci cand emigrezi peste ocean este important sa citesti legile statului respectiv, pentru ca niciodata nu stii…Aceasta este America: tara in care libertatile sunt contopite cu interdictii ciudate.

Ah, da, era sa uit. Daca te duci sa locuiesti in Georgia neaparat sa iti cumperi o grebla, pentru ca toti cetatenii trebuie sa detina una.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu